Inledningsvis består denna text av en sammanfattning av min avhandling från 1987. För att konkretisera och föra fram den till vår egen tid har jag dessutom kopplat på och knutit samman denna med två artiklar tidigare publicerade i Nordisk arkitekturforskning. Artiklarna är illustrerade med samma svartvita bilder som i avhandlingen respektive i de tryckta artiklarna. Min ambition är att komplettera här med färgfotografier och senare tillkommen litteratur där så är önskvärt.
För att fungera för att läsa på nätet har jag valt att dela upp texten i numrerade avsnitt med nya rubriker. Bör helst läsas i denna ordning, men kan läsas var för sig med god behållning.
Sociala företeelser är komplexa och relaterar sig i praktiken till flera olika begrepp med sinsemellan oklara och svårfångade relationer. Det finns åtskilliga exempel på hur en definition av ett ord visserligen genom sin elegans kan attrahera läsare, samtidigt som en sådan renodling hindrar en förståelse av en företeelses faktiska komplexitet.
För att kunna förstå exempelvis teaterns plats i offentligheten, har det varit vanligt att ta en definition av ordet teater som utgångspunkt. Teatersituationen har på så sätt ofta kommit att ensamt stå i focus på bekostnad av inte minst teaterbyggnaden och teaterinstitutionen.
Per Edström och Pentti Piha vill exempelvis i den bland teaterfolk förankrade handboken Rum och teater begränsa teaterns betydelse till “den gemensamma fantasiupplevelse människor får i det ögonblick en gestaltare med hjälp av sina kroppsliga uttrycksmedel och andra hjälpmedel berättar något för de människorna”. (Edström & Piha, 1976, s 10)
Redan ett par sidor senare har denna definition fått som konsekvens att samtidigt som vissa teaterbegrepp utesluts ur diskussionen, praktiskt taget alla framföranden för publik inbegrips i teaterbegreppet, såsom prästens predikan och akrobatens eller musikantens framförande av sina konster. Som ett för teatern möjligt exempel på kroppsligt uttrycksmedel räknar de till och med upp harakiri, dvs ett reellt självmord. (Aa s 12)
Mer givande blir en definition om den såsom hos Denis Bablet är diskuterande. (Bablet, D, 1977 s 94f) I sak hade även han blivit intressantare om han mer medvetet analyserat förhållandet mellan olika i sammanhanget använda ord, de kulturellt formade begreppen och det komplex av företeelser som brukar benämnas teater.
Man kan då bli varse på vad sätt olika definitioner av teater är inlägg i teaterdebatten. Om man som Bablet gör, erkänner att de flesta teaterplatser uppfattas som teatrar även om där inte spelas teater måste man också till skillnad från Edström och Piha erkänna teaterbyggnadens självständiga betydelse för teaterupplevelsen. Om man därutöver, som jag, vill poängtera teatern som institution vars aktörer intar platser i offentligheten på många andra sätt än via teaterscenen, vidgas teaterns idé och syfte.
Teaterinstitutionens betydelse för det lokala offentliga livet omfattar alltså mer än dess teateruppsättningar, vilket inte på något sätt hindrar en diskussion om teatersituationens innersta villkor och uppgifter. Det är till och med så att en av teaterns kärnfrågor kommit att bli en central fråga för det moderna samhällslivet.
På samma sätt som Edström & Piha betraktar prästens predikan som ett skådespel, har det blivit på modet inte minst bland postmodernistiska skribenter att betrakta offentligheten som en teaterscen. Likheterna kan tyckas vara påfallande och krav på spänning och dramatik framförs med rätta efter det att modernismens betoning av det ändamålsenliga och äkta kommit att stå som sinnebild för tristessen själv.
Som grundtema i sin fascinerande och tankeväckande bok The Fall of the Public Man för exempelvis Richard Sennet fram att en fungerande offentlighet kräver att man betraktar denna som teater, att man lär sig agera opersonligt inför en anonym publik. Hans kritik av alla strävanden efter att uppnå personlighet och intimitet i den offentliga sfären är hård.
Även om han enligt min mening mycket slagkraftigt påvisar en falsk intimitet i dessa strävanden, så missar han den viktiga skillnaden mellan att som person agera i offentligheten och att agera som skådespelare. Det offentliga samtalet bygger på ett tydliggörande inför publiken om vad som är spel och vad som är verklighet.
Det vill säga gör jag ett utspel i offentligheten får jag stå till svars precis för vad jag säger, spelar jag teater formuleras mitt ansvar på ett helt annat sätt. Figuren Ronny Jönsson kan bära nazistsymboler utan att skådespelaren Claes Malmberg kritiseras, medan popartisten Pernilla Wahlgren med rätta fick utstå mycket hård kritik för detta. Även om hon som artist eller någon annan som politiker inte visar upp sitt privatliv kan och bör inte dennes offentliga identitet uppfattas som en roll i teaterns mening.
I oklarheterna kring privat och offentlig identitet ligger några intressanta frågor som rör institutionalisering och offentlig arkitektur begravda. I de senaste årtiondenas diskussioner om stadens offentlighet och om de fria teatrarnas erfarenheter har det enligt min uppfattning framkommit ett flertal anledningar att ifrågasätta institutionsteatrarnas identitet, organisation och rumsideal.
Dessa erfarenheter har emellertid knappast resulterat i någon egentlig förnyelse. Orsaken till detta tror jag bör sökas i den radikala teaterns historia.
Många av de tankar som mer eller mindre medvetet ligger i botten för kulturinstitutioner och auditorier idag, formades kring nittonhundratjugotalet. Sedan dess har det tyckts helt ovedersägligt att salongen i våra teatrar skall uppfattas som underordnad scenen och att den moderna teaterbyggnaden så lite som möjligt skall dra uppmärksamheten från skådespelet.
En festlig salong eller publikens sällskapliga närvaro uppfattas stå i motsättning till konstupplevelsen. Per Edström och Pentti Piha, till exempel, snarast förstärker denna tankegång. Funktionalisternas strävan efter en luftig och abstrakt spelplats har hos dem glidit över till ett krav på ett absolut “neutralt” svart teaterrum.
I ljuset av de diskussioner om kulturen, offentligheten och staden som förts under senare år finner jag själva grundidén vara olycklig och inte heller så neutral till upplevelsen av skådespelet som den förefaller vid ett första påseende. För att försöka bygga under en sådan kritik skall jag till att börja med berätta något om den historiska bakgrunden.
Den moderna teaterns genombrott
Redan 1849 hade musikern Richard Wagner med sin skrift Konsten och revolutionen, vänt sig emot sällskapslivets, logesystemets och det borgerliga teaterlivets mest exhibitionistiska drag. Vid denna tid var teatrarna oftast en plats där det fördes livaktiga och häftiga diskussioner i bland annat moraliska frågor, men också en plats dit de välbeställda männen gick för att visa upp fruar och döttrar i eleganta kläder och dyrbara smycken. (Jfr Sennet, 1974, s 74 och Rask, 1972, s 87)
Wagner opponerade sig mot den traditionella teatern med krav på att denna borde bli en hela folkets mötesplats. Trots att slavar, kvinnor och s k utlänningar inte hade rätt att närvara i den grekiska teatern, menade han att den var en exceptionell manifestation av hela samhällets gemenskap. Med hänvisning till denna skriver han att
(…) detta folk strömmade samman från stadsförsamlingen, från marknadsplatsen, från landsbygden, från skeppen, från de avlägsnaste trakter, fyllde i tiotusental amfiteatern för att se de djupaste tragedier, Prometheus, uppföras, för att samlas inför det väldigaste av alla konstverk, för att förstå sig själv, begripa sin egen verksamhet, för att med sitt väsen, sina likar, sin Gud smälta samman i den innerligaste enhet (…) (Wagner 1887, cit ur Kleberg, 1980, s 61f)
Ett betydande steg för att realisera ett sådant ideal i en teaterbyggnad togs med Bayreuth Festspielhaus, som stod klart 1876. Det var ritat av arkitekten Otto Brückwald i nära samarbete med Wagner. (Jfr Kleberg, 1980, s 62)
Om den grekiska teatern varit en manifestation av enhet inom en sluten krets av medborgare, i vilken både scenens aktörer, pjäsernas författare och publiken ingick, så byggde 1800-talets teater på yrkesmässigt och avlönat skådespel med en individuellt betalande publik.
Även om denna Wagnerska teaterbyggnad med en sådan förutsättning snarast förutsatte en stärkt uppdelningen mellan scen och salong, så uppvisade den även ett allvarligt försök att omvandla den traditionella tudelningen. Om scenen i den europeiska logeteatertraditionen varit ett bihang till salongen, så skapade Wagner och Brückwald en teaterbyggnad där det omvända förhållandet skulle kunna sägas råda.
Genom att utnyttja endast en smal sektor av amfiteatern, istället för den romerska halvcirkeln, kunde de stärka scenens makt över publiken. Publiken underkastades skådespelet genom att tillsammans, som en man, föras till känslomässiga sensationer långt bortom den vardagliga erfarenheten.
I och med att publiken inte stördes av att se varandra, skulle de fångas av scenens fiktiva händelser och som individer förenas i konstupplevelsen. Wagner sökte upprätta enhet genom att försvaga publikens känsla av konkret sällskaplig närvaro.
Modernisterna och de radikala teatermännen byggde vidare på Wagners ”folkteatertankar”, men försökte därutöver finna en form för ett teaterauditorium, som tonade ned dualiteten mellan publikens verklighet och skådespelets idealvärld.
Tanken att scen och salong skulle uppfattas som ett och samma rum blev med modernismens genombrott en framträdande ambition. Man vände sig då främst mot den traditionella inramningen och avgränsningen av scenrummet gentemot publikrummet.
I en programmatisk artikel, ”Drama, musik och arkitektur” i Byggmästaren 1927, presenterade en svensk banbrytande modernistisk arkitekt, Uno Åhrén, uppfattningar och teorier med denna inriktning. Liknande tankar, som de han i denna artikel förmedlade från Oskar Strnad och teaterdiskussionen i Wien, skulle komma att få stor betydelse för gestaltningen av praktiskt taget alla former av auditorier framledes. Åhrén menar här bland annat:
Medan filmen och den illusionistiska teatern vill verka genom naturalistisk trovärdighet, vill den nya teatern, liksom den äldsta alltifrån den grekiska över den medeltida till Shakespeare, suggerera en från det faktiska mer eller mindre fri verklighet mitt ibland oss, låta konstverket växa organiskt fram i sin egen realitet.
För regissören blir i det senare fallet uppgiften oerhört mycket svårare men också tacksammare. För det första måste han fordra upphävandet av skillnaden mellan scenen som en värld för sig skild från ”salongen”. Scenen blir från att ha varit ett tittskåp det centrala i teaterkomplexets tillvaro. Det utklippta ersättes med det i den fria rymden självständigt uppväxande. Ridåscenen utbytes mot en fri och öppen spelplats under samma rymd som åskådarens. (Åhrén,1927, s 13)
Skådespelet är en diktad verklighet, som vill upplevas av publiken, och som publiken vill uppleva. Detta ”uppleva” betyder: glömma allt annat, inbegripet sig själv, oemotståndligt acceptera diktens verklighet som den enda, som i handlingens ögonblick finns till, medan allting annat blir skugga.
Drag nu konsekvenserna beträffande rummet. Skall skådespelet kunna utnyttja sina möjligheter att i full mening förverkligas, är det tydligt, att all annan påtaglig verklighet så mycket som möjligt bör hållas undan. Det abstrakta rummet blir det ideala. (Aa s 14f)
Med denna “enrumsprincip” kombinerad med ett “fritt”, “abstrakt” rum uppnådde funktionalisterna en publiksituation liknande den i massproduktionen. Var och en som valt att köpa biljett kunde så ges ett intryck av likvärdighet. Det gav en föreställning om att makten över kulturutbudet helt förflyttats till en individuell valsituation.
Genom att ge det nya publikrummet en abstrakt karaktär gav man den samlade publiken en befriande upplevelse av obegränsad rymd, samtidigt som rummet i realiteten slutits från alla icke regisserade intryck och från den ”faktiska” omvärldens påtaglighet och vardaglighet.
Uno Åhrén liksom de flesta teaterteoretiker sökte därmed lyfta fram teaterns egenvärde genom att rumsligt sett dra in auditoriet i skådespelet och på så sätt ge publiken en känsla av deltagande. Ett viktigt arkitektoniskt drag i detta abstrakta teaterrum blev därmed en markerad distans till samhället utanför, ofta gestaltad som en sakralt stegrad väg från gatan över kapprum och foyer för ett slutligt inträdande i konstens ideala rymd.
Dessa tankar kom att utvecklas längst i konserthusbyggena, såsom i Göteborg och Helsingborg, men men kan också sägas känneteckna moderna teaterbyggen, som Malmö Stadsteater.
Läs vidare i del 8, Institutionaliseringen av det offentliga rummet.
Den antika teatern tillkom ursprungligen som en festlig öppen skådeplats, som en “teatralisk” företeelse redan på 800-talet före vår tideräkning (thespidos arma). Detta kan man konstatera i skriftliga källor redan på Homeros och Hesiodos tid. Theatron betydde etymologiskt i det antika språkbruket en skådeplats där spontana och impulsiva offentliga aktiviteter och företeelser kunde hända, oavsett agenternas identitet och härkomst. Man konnoterade både teatern och skådeplatsen med samma ord, och skilde inte deras mening åt alls, precis som vi brukar säga även idag i Grekland.
Din artikel är mycket intressant. Den poängterar att den modernistiska teatern en segregerad och institutionaliserad företeelse, som till arkitekturen låter sig inspireras av den senare utvecklade klassiska antikens teater med dess sponsorer (chorigoi) och formalistiska åskådningsarkitektur. Uno Åhren hävdade exempelvis att teatern skall ”suggerera en från det faktiska mer eller mindre fri verklighet mitt ibland oss, låta konstverket växa organiskt fram i sin egen realitet”.
Vår tids teaterteori har i samma anda underkastat sig en föreställningsteknologi som med nya medel förmedlar en virtuell verklighet. Detta kan faktiskt förhindra tankens och minnets reflexioner till självständigt agerande. Därmed får den teatern svårt att frigöra skådespelet från det passiva tittandet och åhörandet.
Hej! Under sista månaden har ett rätt stort antal besökare varit inne och läst Teater, teatralitet och offentlighet. Blir väldigt nyfiken på vilka ni är och på era reaktioner och synpunkter på texten. Vore roligt och bra med en dialog. Kommentera gärna här.